Utvecklingsforum med fokus på talangutveckling och utvecklingsmiljöer

Runt 70 idrottsledare från 7 olika föreningar samlades för ett utvecklingsforum kring talangutveckling och utvecklingsmiljöer. Under denna kväll. tillsammans med PG Fahlström, låg fokus på hur föreningslivet kan rekrytera och behålla både aktiva och ledare samt skapa långsiktiga och hållbara utvecklingsmiljöer. Ett arbete som nu fortsätter på hemmaplan.

Sidan uppdaterades: 31 mars 2025

Asarums IF/FK, HF Karlskrona, IFK Karlshamn, Karlshamns HF, Mörrums GoIS FK, Mörrum Hockey och Sölvesborgs GIF anslöt alla till denna ledarsatsning som pågår under 2025, och är en mix av eget arbete på hemmaplan och gemensamma aktiviteter.

Inför denna kväll hade de medverkande föreningarna och deltagarna gjort ett arbete på hemmaplan, i form av en reflektion kring deras föreningskultur och värderingar. Nu var det dags att träffas gemensamt för att få ta del av både inspiration och aktuell forskning, tillsammans med fortsatta föreningsvisa diskussioner. Vid dessa diskussioner fanns också föreningarnas respektive RF-SISU-konsulent med.

Ungas syn på idrott förändras

"Idrottsrörelsen står inför stora förändringar. Allt fler unga väljer att idrotta på egen hand istället för i förening, och det ställer nya krav på hur vi organiserar vår verksamhet," sa PG Fahlström, idrottsvetare, forskare och dagens huvudföreläsare.

Den första föreläsningen handlade om idrottens förändrade roll i samhället. Trender visar att fler unga idag idrottar för hälsans skull snarare än för att bli bäst inom en specifik sport. Samtidigt har föreningsidrotten svårt att behålla äldre ungdomar, särskilt i åldern 15–24 år, där många väljer privat träning istället.

Diskussionerna kretsade kring frågor som:

  • Är idrotten för krånglig och kostsam?
  • Hur kan vi göra det enklare att börja med en idrott senare i livet?
  • Vilka faktorer skapar en positiv idrottsmiljö?

"För unga är gemenskap, trygghet och möjligheten att påverka viktiga faktorer för att stanna inom idrotten. Föreningar som lyckas skapa en miljö där ungdomar känner sig delaktiga och får utvecklas i sin egen takt har större chans att behålla dem," förklarade Fahlström.

Talangutveckling och långsiktighet

Den andra föreläsningen handlade om talangutveckling och farorna med för tidig selektering. PG Fahlström lyfte forskning som visar att tidiga framgångar inom idrotten har svagt samband med vilka som når elitnivå som vuxna.

"En majoritet av de som blir bäst som seniorer var inte stjärnor som juniorer. Vi behöver skapa miljöer där så många som möjligt kan utvecklas så länge som möjligt," betonade han.

Föreläsningen lyfte även vikten av att erbjuda flexibla utvecklingsvägar och möjligheten att prova flera idrotter innan eventuell specialisering.

"Rättvisa är inte att behandla alla lika, utan att ge varje individ vad de behöver för att utvecklas. Det kräver ett skifte från kortsiktiga resultatfokuserade system till mer långsiktigt hållbara modeller," avslutade Fahlström.

Nu fortsätter arbetet på hemmaplan

Samtalen runt föreningsborden hade olika innehåll men också gemensamma nämnare.

- Vi har pratat mycket om så många som möjligt - så länge som möjligt, handbollsresan, varför spelar vi handboll, hur vi utbildar tränare, träningstider. Väldigt många intressanta samtal, säger Robert Stubb som var en av sju medverkande ledare från HF Karlskrona.

Asarums IF hade ca 25 ledare från olika lag i föreningen med under kvällen. De ägnade sina samtal till att bland annat prata om sina respektive roller i föreningen, hur de skulle vilja att föreningen utvecklas och Asarumsmodellen - som beskriver föreningen och deras plan för utveckling och utbildning av spelare och ledare.

- Om jag utgår från min roll och vad jag brinner för och tycker är viktigt så är det just det här att jag vill att ledarna ska vara engagerade och veta om att de kan påverka, för det är ju det som kommer driva verksamheten framåt, säger Alexander Blomqvist som är kanslist och fotbollsutvecklare i Asarums IF.

Med ny kunskap och inspiration från föreläsningarna tar deltagande föreningar nu med sig diskussionerna hem för att vidareutveckla sin verksamhet. Till hösten träffar de PG Fahlström igen, då i digitalt format. Då kommer ännu fler deltagare från de olika föreningarna att ansluta.

Sidan publicerades: 28 mars 2025