Prisbelönta BLIS presenterade årsboken 2025: "Lagbilden berättar"

Blekinge Idrottshistoriska Sällskap (BLIS) presenterade idag sin årsbok för 2025 med temat och titeln "Lagbilden berättar". Årsboken är en uppskattad tradition som varje år lyfter fram idrottshistoriska teman, och i år står lagbilder i fokus.

Sidan uppdaterades: 13 mars 2025

- En lagbild väcker minnen. Det kan handla om oförglömliga ögonblick i idrottshistorien, idrottsprofiler som satt djupa spår eller lag som kämpat under svåra förhållanden, säger redaktören Roland Andersson från BLIS. Vi berättar om klubbar som har sin storhetstid idag, klubbar som stod på topp för flera decennier sedan och klubbar som inte längre finns.

Roland Andersson presenterar årsboken

Roland Andersson presenterar årsboken "Lagbilden berättar"

Pressträffen samlade ett 25-tal idrottare från boken, som delade med sig av minnen från sina karriärer. Bland dem fanns Lena Gylling, Gerd Nejdefelt och Ann-Christin Cardell, som på 1970-talet spelade i IFK Karlskrona i den första upplagan av damernas handbollsallsvenska. Handbollen och vänskapen har fortsatt genom åren, och de har fortfarande tät kontakt.

Ett annat gäng som var på plats var en stomme hockeyspelare från Karlskrona IK, som var med och kvalade till högsta serien på 70-talet.
- Des Moroney var vändningen och lyftet. Han kunde entusiasmera oss. Han var själv så duktig och driven, och kunde hjälpa oss att ta stegen, säger Lars-Göran Sirbäck. Alla passade bra ihop och hade roligt. Det var flera lyckokast samtidigt.

Bland de många historiska prestationerna som lyfts i boken finns också Högadals IS herrar, som 1961 gick upp i allsvenskan och skapade en folkfest med 1500 åskådare på Vägga IP. Även i bordtennis skördade Högadal framgångar när damlaget blev svenska mästare 1961 och 1962. Ulla Blomdahl minns både den osannolika 5-0-segern mot Djurgården och hur idrottandet öppnat världen för de unga tjejerna.

Pressträffen bjöd på många fler idrottsminnen och anekdoter, och det intensiva surrandet fortsatte sedan runt fikaborden.

- Efter fyra år i Blekinge Idrottshistoriska Sällskap, varav det senaste som ordförande, kan jag inte annat än imponeras av det fantastiska arbete som utförs på helt ideell bas, säger ordförande Göran Bogren. Alla som bidrar till att vi kan bedriva verksamheten med främst museet och inte minst att årligen åstadkomma en fantastisk bok. Under vår tid som sällskap är detta den 37:e utgåvan av boken.

BLIS årsbok 2025: Lagbilden berättar

Medlemskap och bok

Årsboken ingår i medlemskapet i Blekinge Idrottshistoriska Sällskap. Om du vill köpa boken separat finns den för 250 kronor på Idrottsmuseet i Bräkne-Hoby, tillsammans med böcker av tidigare årgångar. Mer information hittar du på Blekinge Idrottshistoriska Sällskaps hemsida: www.blis.nu.

BLIS prisas som Årets idrottshistoriska sällskap/Årets idrottsmuseum 2024

Blekinge Idrottshistoriska Sällskap prisat

Blekinge Idrottshistoriska Sällskap utsågs till Årets idrottshistoriska sällskap/Årets idrottsmuseum 2024, av Styrelsen i Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF). Stipendiet på 50 000 kr mottogs vid Stjärnfesten i Ronneby i samband med Idrottsveckan i Blekinge.

"Blekinge Idrottshistoriska sällskap bildades 1986. I snart 40 år har föreningen utgjort den självklara samlingspunkten för personer med intresse för det egna landskapets idrottshistoria. BLIS anordnar regelbundet sammankomster och föredrag. Man driver ett eget idrottsmuseum i Bräkne-Hoby där man samlat rariteter i ord, bild och föremål. Dessutom har BLIS ända sedan dess tillkomst gett ut en mycket läst och uppskattad årsbok om blekingska idrottsprestationer, idrottare och idrottsledare. Den första årsboken berättade om Viktor Balck, köpmannasonen från Karlskrona som blev den svenska idrottens fader."

Sidan publicerades: 12 mars 2025