Pride i Blekinge - gå tillsammans med idrottsrörelsen

I sommar arrangeras Pride i Blekinge, med bland annat parader i Sölvesborg och Karlskrona. Vi hoppas att din förening vill vara med och gå tillsammans med idrottsrörelsen, och manifestera en inkluderande idrott för alla.

Sidan uppdaterades: 2 juli 2024

Idrotten är en arena för gemenskap. För många är den en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. Dessvärre kan jargong i omklädningsrummet, könsindelning från tidig ålder och okunskap hos ledare om hbtq vara trösklar för hbtq-personer inom idrotten. Er förening kan bidra till att förändra situationen till det bättre.

Prideparader i Sölvesborg och Karlskrona

I Blekinge kommer det att arrangeras prideparader i Sölvesborg (torsdag 4 juli) och i Karlskrona (lördag 12 augusti). Varmt välkomna att delta med era föreningar för att manifestera en inkluderande idrott för alla! Mer information och föranmälan hittar ni nedan:

Regnbågsbindel

Många föreningar använder regnbågsbindel eller regnbågsfärgade hörnflaggor som ett sätt att aktivera värdegrunden, att visa upp det man redan står för. Att använda exempelvis regnbågsbindel är att visa att föreningen och laget står för de grundläggande värderingar som idrotten vilar på. Att visa upp sin värdegrund genom regnbågssymboler spelar stor roll för hbtq-personers upplevelser av att passa in i idrotten eller inte. Det kan också spela stor roll för andra människor som vill vara säkra på att föreningen är en förening som inkluderar. 

Vi uppmanar föreningar att under Pride i Blekinge (och även annars) manifestera med regnbågsbindeln på match, tävling och träning och dela bilder i sociala medier. Tillsammans sänder vi budskapet om att idrotten är öppen för alla.

Alla föreningar i Blekinge har möjlighet att hämta en gratis regnbågsbindel, tillsammans med ett samtalsunderlag, på något av våra kontor. Ta kontakt med oss via blekinge@rfsisu.se för att bestämma en tid.

Info och stöd för arbete med hbtq och idrott

Utbildningswebben Trygg och inkluderande idrott

Rapporter om hbtq och idrott

Hbtq och idrott

Heteronormativitet och gränsöverskridande i elitidrotten

Idrott för alla kroppar (RFSL)

Studie om hälsa och livsvillkor hos unga hbtq-personer (Forte)

Tips att titta på: SVT serie Regnbågshjältar

Sidan publicerades: 26 juni 2024