Så lyckades kampsportsföreningen få tillbaka de aktiva efter pandemin

Karlshamn Fightcenter gjorde allt de kunde för att behålla medlemmarna under pandemin – men många barn och ungdomar hade lämnat när portarna öppnade igen för ett år sedan. I dag blomstrar föreningen tack vare ett hårt arbete. Nu berättar föreningen hur de fick tillbaka medlemmarna och blev ännu fler.

Sidan uppdaterades: 15 mars 2023

I Blekinge vid en av Sveriges bildskönaste skärgårdar ligger Karlshamn. I utkanten av stadens rutnät har Karlshamn Fightcenter sin träningslokal i ett industriområde.

En trappa leder upp till lokalen från omklädningsrummet. En gigantisk kampsportsmatta möter besökaren. Kast, slag, doften av kaffe och svett. Direkt kastas du in i kampsportens värld.

Det är svårt att tro att var tomt och tyst här i nästan två år – när hela världen stängde ner för att minska smittspridningen.

– Vi blev tagna på sängen. Det var chockartat. Alla påverkades olika när de inte kunde göra det de älskade, säger Lars Bergenvass, ordförande för Karlshamn Fightcenter och fortsätter:

– Problemet var att många hade betalat medlemsavgiften och ville träna. Vi gick ut med en vädjan och bad dem att inte kräva tillbaka avgiften. Utan de pengarna dör föreningen, sade vi.

Lars Bergenvass

Lars Bergenvass, ordförande för Karlshamn Fightcenter, under ett av föreningens fyspass på lördagsmorgnar.

Föreningen ställde om och arrangerade bland annat utomhusträningar.

– Vi lånade även ut all utrustning så att medlemmarna kunde träna på egen hand.

Här kommer även ett gäng bildäck in i historien.

Lars Bergenvass skrattar åt minnet.

– Jag hade utomhusträning i regn och lera där vi lyste upp med hjälp av strålkastare från våra bilar. Vi hade dragkamp och kastade bildäck till varandra.

Det är inte så länge sedan de där kvällarna. Men mycket har hänt sedan dess.

– De som var runt 30 till 65 år kom tillbaka direkt när vi fick börja träna igen. Vi hade tappat oerhört många i åldern 15-30 år och nästan inga barn var kvar.

Ett av barnen som var kvar var Alva Bomsjö, 12 år.

– Jag saknade gemenskapen och att vara med mina kompisar. När vi inte kunde träna kände jag mig trött, jag satt mycket vid datorn men försökte vara ute och leka.

För att få tillbaka barnen efter pandemin lade föreningen mycket tid på återstartsmöten – under hela processen hade de stöd av RF-SISU Blekinge. De har även fått Återstartsstöd för utrustning och rekryteringsinsatser.

– Allt runt återstarten tog exceptionellt mycket tid, så RF-SISU:s stöd betydde jättemycket. Vi hade uppstartsmöten med ledare, styrelse och aktiva. Uppmaningen i början var att de skulle ta hit sina kompisar. Vi var väldigt aktiva med mejlutskick och bilder i sociala medier, säger Lars Bergenvass.

– Vi gjorde även t-shirts med trycket ”Support your local club” och sålde massor. Många är inte uthämtade, folk ville bara stötta oss, det ville inte ha en tröja.

Samtal med föreningens idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge, Anette Thorén

Föreningen är nöjd med stödet de fått av RF-SISU under återstarten, på bilden ser ni föreningens idrottskonsulent, Anette Thorén.

Föreningen var även med på Idrottens Dag  och runt på olika skolor för att rekrytera och visa upp verksamheten.

– Vi var på skolor med våra unga ledare och riggade upp så att barnen skulle få prova på judo och brasiliansk jujutsu. Allt vi gör är helt ideellt, det finns ingen som tjänar en krona, säger Lars Bergenvass.

Sakta men säkert kom barnen tillbaka till föreningen.

– Hösten 2021 hade vi två barn i judon, nu är det 44. Många av dem kommer från After school-verksamheten som vi var ute på. Totalt har föreningen växt från 40 till 170 medlemmar på ett år.

Fler barn betyder mer föräldrar. Där har föreningen tagit ett nytt grepp.

– Ofta sitter de och gäspar och glor i mobilen under träningen. Vi har fått anläggningsstöd genom Riksidrottsförbundet för att bygga ut gymmet. Så nu kan föräldrarna träna samtidigt som de ser barnen genom stora glasfönster, säger Lars Bergenvass.

Gym

På föreningens gym kan föräldrarna träna samtidigt som barnen har sina aktiviteter.

Alva Bomsjö beskriver känslan att få börja träna efter pandemin.

– Det var jättekul att träffa alla kompisar igen. Gemenskapen betyder mycket, jag känner mig trygg här när vi är tillsammans. Sedan är det jättekul att lära känna alla nya som börjat.

– Jag får en glad känsla när jag hör alla. Det är roligt att bara vara där, vi är en stor familj som ofta skrattar tillsammans. Vi brukar också få klubbor på lördagar.

Alva Bomsjö

Alva Bomsjö tyckte att det var jättekul att träffa alla kompisar igen efter pandemin.

Alvas mamma, Caroline Bomsjö, som är med i samtalet är även kassör i föreningen.

– Vi fastnade väldigt mycket för gemenskapen i föreningen. Det häftiga är att sjuåringar sparras mot sextonåringar. Det finns en tanke med det. Du får lära dig att använda din kropp på ett annat sätt. Du ska inte alltid kunna lita på styrka utan på tekniken.

Just nu håller Karlshamn Fightcenter på att utveckla en avdelning där det kommer finnas kläder att köpa: nya, second hand eller för utlåning.

– Alla ska kunna vara med oavsett ekonomiska förutsättningar, säger Caroline Bomsjö.

Caroline Bomsjö

Caroline Bomsjö, i grön dräkt på kampsportsmattan.

Lars Bergenvass:

– Det känns jättebra att vi lyckats få hit barnen igen. Vi har ju bland annat ”gubbfys” på lördagsmorgnar som jag leder. Visst, det är bra och viktigt med 30-60-åringar som tränar fys, men vi kan inte bygga en förening på dem. Grundfokus är att få in barnen. De bygger vår framtid.

Varje lördag när barnen springer ut på judomattan och avlöser ”Gubbfysen” klockan 10 blir det en påminnelse om idrottsrörelsens betydelse och kraft.

– När jag ser barnen springa in, fyllda med glädje i sina judodräkter, blir jag jätteglad. De kommer från olika skolor och delar av stan. De hade aldrig träffat varandra utan idrotten, säger Lars Bergenvass och fortsätter:

– Alla mål vi satte upp efter pandemin är vi färdiga med. Vi fick inte bara tillbaka de aktiva, vi har ökat också.

 

SKRIBENT: Pontus Gyllensten
FOTO OCH FILM: Magnus Lejhall, Bildbyrån
Artikeln publicerad av Riksidrottsförbundet: Så lyckades kampsportsföreningen få tillbaka de aktiva efter pandemin

Sidan publicerades: 15 mars 2023